top of page

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Οι ΣΣΝ Κυκλάδων, Δωδεκανήσου καθώς και οι Σχολικές Δραστηριότητες Βθμιας Εκπαίδευσης της Δ.Δ. Δωδεκανήσου, συμμετέχουμε από φέτος στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολείων για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, που ξεκινά με την συμπόρευση των ΣΣΝ από την Φλώρινα, την Αλεξανδρούπολη, την Σάμο, το Βόλο και τα Τρίκαλα, με την συμμετοχή 26 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 13 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Τα νησιά του Ν. Αιγαίου που συμμετέχουν στο ΔΙΚΤΥΟ είναι: Άνδρος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Κως, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Λέρος, Τήνος, Κάρπαθος, Σύρος, Σύμη, Φολέγανδρος.

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα αξιοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση των μαθητών διαμεσολαβητών, αφού πρώτα ενημερωθούν οι συντονιστές- εκπαιδευτικοί για τον τρόπο και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία μαθήτριες και μαθητές, αφού εκπαιδευτούν από καθηγήτριες, καθηγητές τους που θα επιμορφωθούν σχετικά με αυτό το θέμα, διαμεσολαβούν σε μαθητικές συγκρούσεις.

Η παρέμβασή τους γίνεται μόνο στις περιπτώσεις σύγκρουσης και όχι στις περιπτώσεις διδασκαλίας και μάθησης (π.χ. δεν είναι δουλειά των διαμεσολαβητών να διαχειριστούν μαθησιακές δυσκολίες των συμμαθητών τους ή δυσκολίες του εκπαιδευτικού την ώρα της διδασκαλίας).


Η περίπτωση σύγκρουσης κατά την ώρα του μαθήματος είναι υπόθεση του εκπαιδευτικού και όχι των διαμεσολαβητών.

Οι μαθητές/ διαμεσολαβητές δε δρουν απομονωμένα. Έτσι το πρόγραμμα επιμόρφωσής τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και ενημέρωσης των γονέων. Οι μαθητές/ διαμεσολαβητές χρειάζονται (ειδικά κατά τα πρώτα στάδια) συνεχή ενίσχυση και υποστήριξη, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Επίσης η διαμεσολάβηση δεν απαλλάσσει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό μέσα στην αίθουσα κατά τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης. Προσφέρει όμως ένα παιδαγωγικό εργαλείο που βοηθάει στην ενίσχυση της συμμετοχής και της ευθύνης των μαθητών για την αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων και που μειώνει τον αυταρχισμό και τη συνεχή προσφυγή σε ποινικοποίηση της συμπεριφοράς.


Η μόνη διαμεσολάβηση για επίλυση των συγκρούσεων στα σχολεία σήμερα γίνεται από το Σύλλογο και από αυθόρμητους μεμονωμένους εκπαιδευτικούς ή μαθητές και παίρνει συνήθως τη μορφή των συμβουλών, των επιπλήξεων, του δικαστηρίου, της μονομερούς συγγνώμης ή της τιμωρίας. Ως χώρος δε χρησιμοποιείται το «γραφείο», ο διάδρομος ή η αυλή του σχολείου. Αυτά σημαίνουν, εκτός των άλλων, κοινοποίηση της σύγκρουσης (παρερμηνείες, χλευασμοί, κουτσομπολιά, κτλ.), ταπείνωση του μαθητή και διατήρηση των σχέσεων επιβολής και εξουσίας. Όμως, μετά από μια διαχείριση, οι δύο συγκρουόμενοι πρέπει να νιώθουν κερδισμένοι.

Η ανάληψη της διαμεσολάβησης από τους ίδιους τους μαθητές προσφέρεται εκτός των άλλων, γιατί οι μαθητές αποδέχονται και εμπιστεύονται περισσότερο ένα συμμαθητή τους παρά έναν εκπαιδευτικό. Επίσης το ειδικό απομονωμένο δωμάτιο, ως προϋπόθεση της διαμεσολάβησης, συμβάλλει στην εχεμύθεια και ηρεμία, απαραίτητα συγκείμενα για διαχείριση της σύγκρουσης.

Θα ήταν χρήσιμο να επιλεγούν στο επίπεδο του τμήματος οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια (συνήθως είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι οι οποίοι είναι αποδεκτοί από τους περισσότερους συμμαθητές τους).

Η αναγκαία επιμόρφωση ενός μαθητή/ διαμεσολαβητή θα πρέπει να τον καταστήσει ικανό να βοηθήσει στην διευκρίνιση του θέματος που πρέπει να λυθεί και στην επίτευξη συμφωνίας χωρίς να διατυπώνει τις δικές του προτάσεις, τηρώντας στάση που να εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Ο διαμεσολαβητής δε δικάζει! Αυτό σημαίνει ότι η επιμόρφωσή του τον έχει καταστήσει ικανό να αναγνωρίζει τα συναισθήματα (ιδιαίτερα του θυμού) στους συμμαθητές, να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχει άριστες δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης. Η κατάληξη της επιμόρφωσής του είναι η εφαρμογή των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν σε μια διαμεσολάβηση.

Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών που θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές διαμεσολαβητές θα γίνει μέσω του ΣΣΝ Ν. Κυκλάδων. Για τις ανάγκες της επιμόρφωσης και λόγω της νησιωτικότητας θα αξιοποιηθεί η εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση μέσω MOODLE με την τεχνική υποστήριξη από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων. Μέσα από την πλατφόρμα υπάρχει και η δυνατότητα τηλεδιασκέψεων με όλα τα σχολεία, ή εναλλακτικά ανά ομάδες σχολείων με τους συντονιστές του προγράμματος.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Μιλτιάδη Σακελλαρίου, Υπεύθυνο του ΣΣΝ Ν. Κυκλάδων, στα τηλέφωνα 22810-86249, 6972204356 καθώς και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: mail@ssn.kyk.sch.gr

Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των συντονιστών εκπαιδευτικών καθώς των σχολείων για την συμμετοχή στο Δίκτυο Σχολείων για τη Διαμεσολάβηση, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


Υπεύθυνος ΣΣΝ Κυκλάδων, ΣΣΝ Δωδεκανήσου, Υπεύθυνη Σχ. Δρ. ΔΔ Δωδεκανήσου

Μίλτος Σακελλαρίου Όλγα Βλάχου Ευαγγελία Μουλά




Featured Posts
Ελέγξτε πάλι σύντομα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page